Netscaler VPX Express installeren en een website publiceren

Met een Netscaler VPX Express heb je een gratis product in huis waarmee je onder andere kunt load balancen en websites kunt publiceren. Een limitatie van de gratis versie is dat je 5 MB throughput hebt, wat voor mijn homelab prima is om de Netscaler te leren kennen. Ik ben vaak met ISA en TMG aan het werk geweest, maar gezien deze EOL zijn wil ik me verdiepen in een alternatief.

Ik heb problemen gehad met een vorige build, de webinterface deed het niet na het inloggen, maar deze build werkt goed: NSVPX-ESX-10.5-55.8_nc. Deze versie deploy ik in vmware.

Na deployment verwijder ik de 2e netwerkkaart, deze is in mijn setup overbodig. Ik kies voor een manual mac address op mijn eerste nic, omdat de licentie gebonden is aan het mac address. Daarna start ik de VM.

Er wordt me gevraagd om een management IP adres, een subnet en een gateway. Ik gebruik 192.168.178.128 als mgmt ip adres. Druk op 4 om dit op te slaan. Vervolgens kun je naar de webinterface van het apparaat. Default user + pass is nsroot.

Na het inloggen start de initial configuration:

netscaler01

Geef het subnet op waar je backend servers mee gaan praten tegen de Netscaler:

netscaler02

Geef een Host Name, DNS ip address en tijd op:

netscaler03

Reboot.

Voer een licentie in, ga daarom naar de console van de machine en log in.
Type shell
Type lmutil lmhostid –ether
Voer het MAC address op de site in bij hostname waar je de licentie kunt downloaden.
Type Exit op de console.
Download de license file en voer deze in op de netscaler. Doe daarna een Reboot.

Daarna begint het publiceren van mijn webserver. Dit is de WS01 met als ip adres 192.168.178.131. Ik ga een LoadBalance adres maken met 192.168.178.130. Vanaf mijn router port forwarred ik 80 naar het .130 adres en maak ik bij mijn dns-provider een a record aan die naar mijn public ip verwijst.
Dit is wat ik heb gedaan op de netscaler:
Ga naar Traffic Management -> Load balancing -> Servers

netscaler04

Klik op ADD en voeg je webserver toe.

netscaler05

Ga nu naar Services

netscaler06

Klik op Add en voeg een logische Service Name op met een existing server, waar je vervolgens eerder aangemaakte server aanwijst.

netscaler07

Vervolgens gaan we een VIP address aanmaken. Klik daarvoor op Virtual Servers.

netscaler08

Geef een logische naam op en een ip adres.

netscaler09

Als je port forwarding opgezet is en je dns werkt:

netscaler10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *