Hypervisors inrichten

De assemblage van de NUC’s is erg simpel. Je schroeft het apparaat aan de onderkant open, je zet het geheugen erin, je plaatst de mSata disk en je schroeft het apparaat weer dicht.

binnenkantnuc

De installatie van de NUC’s zelf met ESXi is ook niet moeilijk. Je zet het ding aan, installeert vanaf een usb stick, klaar.Ik heb de hosts HV01 en HV02 genoemd.

Daarna volgt de installatie van de nas. Installeer de Synology Assistent, download de laatste DSM vanaf de site en je laad het bestand in. Vervolgens kun je het apparaat beheren met de webinterface. Ik heb er voor gekozen om de 2 schijven in een Raid 1 te zetten ipv SHR, omdat ik er na wat speurwerk achter kwam dat SHR meer softwarematige overhead heeft en dus minder snel is dan Raid 1.

Ik heb een tekening gemaakt van mijn bekabeling vanaf de switch. Zoals in een eerdere post gezegd hebben de NUC’s maar 1 netwerkkaart. De Synology is uitgerust met 2 netwerkkaarten en heb ik in een BOND gezet als active/active. Mijn uplink gaat naar een Apple airport die in bridge mode staat met de modem.

Switch

 

 

om alle apparaten te voorzien van een adres heb ik een ip plan gemaakt:

ip plan

Ik heb nu nog alles in 1 subnet. In de toekomst zal dit aangepast worden.

Ik heb er voor gekozen om ESXi 5.5 te gebruiken, omdat ik al veel met Hyper-v en SCVMM heb gewerkt en ik nu mijn kennis wil vergroten op VMware producten. Ik heb ESXi geinstalleerd op de mSata disk en de overige ruimte gebruik ik voor host caching. De virtuele machines zullen geplaatst worden op een NFS share die ik heb aangemaakt op de Synology.

Hypervisors

 

Na de installatie van ESXi heb ik de vCenter appliance (5.5.0) uitgerold. Je rolt het apparaat uit en je krijgt een url in beeld te zien waarmee je de configuratie doorloopt van de appliance. Vervolgens kun je met de vSphere web client aan de slag.

vCenter

 

In vCenter heb ik de hosts toegevoegd op ip, cluster gemaakt, vmotion op de adapters aangezet, host caching aangezet en DRS ingesteld.

Daarna heb ik, en ik raad het iedereen aan, gelijk een Windows machine uitgerold waar ik mijn beheer vanaf ga doen. Deze heb ik BS01 genoemd. Ook goed om gelijk een template te maken met alle updates erop, zodat je lekker makkelijk machines uit kunt rollen.

Tot zover even een overzicht van mijn setup.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *